2017. augusztus 15., kedd

Őrségi kalandozások hőségriadóval - 1. rész


Hagyományainkat követve immáron hetedik éve jöttünk nyaralni az Őrségbe. Főhadiszállásunk ismét Őriszentpéteren, a Dominó Apartmanházak egyikében volt. S ahogyan hat évvel ezelőtt, úgy most is a nyár legmelegebb hetét fogtuk ki. Igazi kánikulaidő volt, amit jobbára csak biciklizve és a medencében hűsölve lehetett kibírni.

Fonyódról, egy baráti hétvégéről érkeztünk, vasárnap, kora délutáni hőség kellős közepén. A ház kellemes hűvöse felüdített. Gyors elrendelkezés után kiszabadítottuk biciklijeinket és indultunk a város és az elkövetkezendő hét programlehetőségeinek feltérképezésére. Miután tudomásul vettük, hogy egy hétig sehol semmi különösebb rendezvény, vagy esemény nem lesz, férjem megnyugodott, hogy akkor végre először tényleg pihenhetünk. Szabadon, kötetlenül biciklizhetünk kedvenc helyeinkre. S jobbára igaza is lett.

Hétfő reggel elkarikáztam a városközpontba, hogy némi élelmiszert szerezzek a reggelihez és az elkövetkezendő egy-két napra. A cukrászdában a friss péksüteményeket, az immáron 25 éves FEZO-ban pedig tejterméket, kolbászt és más alapélelmiszert vásároltam. A dinnye forrása a zöldséges volt. A péksütemények legértékesebbje az éjjel frissen sütött kenyérlángos volt. Számomra őrségi kefirrel ez a legfinomabb reggeli.
Reggeli után a bicikliket autóra helyeztük és irány Szalafő. A tejüzemnél beszereztük a gyümölcsös joghurtokat (sütőtökös, homoktövises, áfonyás és epres), majd biciklire pattantunk és irány Pityerszer. A meleg és a kaptató megviselt, jobban mint gondoltam. Bizony a kaptató nagyobbik részén toltam a biciklit. Pityerszeren a szatócsboltban próbáltam információs anyagok után kutatni, de számomra nem nyújtott újdonságot. Sebaj, kicsit hűsöltünk, pihentünk. Békanézés után ismét nyeregbe szálltunk és elkarikáztunk az erdészeti utakon a Szlovén határra, majd innen tovább Hodosra. A tó csodás látványt nyújtott, mind mindig. 
Körbetekertünk a kis tanösvényt követve. A forrásnál leültünk a hatalmas tölgy alá a pihenőhelyen. Itt elfogyasztottuk a joghurtokat és némi péksüteményt. Megújult erővel indultunk tovább, hogy egy rövid mérleghintázást követően nekivágjuk a hodosi emelkedőnek, vissza a határ felé. A határ magyar oldalán nem Pityerszer, hanem Csörgőszer felé haladtunk tovább a Körtike tanösvényen. Itt egy röpke látogatást tettem a kihalt Jakosa portán, hogy az őrségi tökmagolaj hidegen sajtolásának eszközeit megörökítsem. Az ajtó tárva-nyitva állt, ez csábított a fotózásra. 









Utólagosan Miklósnak be is vallottam e tettemet. Én még élénken emlékeztem Jakosa nénire és a tökmagolaj sajtolás bemutatójára, akit és amit talán az első, vagy a második évünkben láttunk itt. Jakosa néni és lánya már nem élnek, csak az unoka, Miki viseli gondját a portának és gyártja szorgalmasan az olajat.

A Tejüzemnél visszatettük a bicikliket az autóra és a Szalafő-Őriszentpéter közti bukkanókkal tarkított utat így tettük meg visszafelé is. A meleget aztán a medencében pancsolva vészeltük át a délután hátralévő részében. Este pedig betértünk a Hársfába dödöllét és sültkrumplit enni. Olyan nagy volt az adag – vagy a meleg -, hogy a maradékot végül hazavittük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése