2018. március 30., péntek

Az Indigó nevet kapta a három hónapos gorilla bébi


Azon szerencsések közé tartozunk, akik a 2017. december 23-án született kis bébigorillát már karácsony másnapján, december 26-án is láthattuk. Akkor még így nézett ki, anyja védő karjai között.


Az immáron több mint 3 hónapos bébigorilla a héten már nevet is kapott. Neve csütörtök délben dőlt el a facebook-os szavazás alapján. Az Fővárosi Állatkert által javasolt három név közül az Indigó lett a nyertes. A három név és jelentése:
Indigo – az egész világon, így Afrikában is elterjedt vándorszó, amelyet névként is szoktak használni. Eredetileg az indigófestékre, annak színére, illetve az előállításának alapjául szolgáló növényre utaló elnevezés, amely végső soron az ógörög nyelvre vezethető vissza.
Ithemba – Az Afrika déli részén beszélt nguni nyelvekben (pl. zulu, xhosa, ndebele) a szó, illetve név jelentése: bizalom, remény. Egyes nyelvjárásokban themba alakban használják.
Ukusinda – A Kelet-Fokföldtől Zimbabwéig terjedő területen beszélt ndebele és xhosa nyelvek szókészletéből származó szó és név, amelynek jelentése: túlél, fennmarad, megmenekül.
A szavazók, úgy tűnik, inkább a hangzás alapján választottak nevet. Bár volt, aki kommentben jelezte, hogy a kölyök nevében nem kellene a gorillákat fenyegető veszélynek tükröződni, ezért is jobb az Indigó.
A kis gorillát anyja, N’Yaounda féltve őrizte ezidáig – annyira, hogy a nemét is csak a névadást követően sikerült kétséget kizárólag megállapítani: fiú -, de a mai napon néha engedte számára, hogy távolabb kússzon tőle.



Sőt, Bongót, Indigó 8 éves nővérét – aki igencsak mellőzve érezte magát az elmúlt hónapokban – is a kicsi közelébe engedte. Persze csak apró simogatások erejéig.




S, hogy a testvérféltékenység ne harapózzon el, még azt is megengedte idősebb gyermekének, hogy az ő háttá kicsit megharapdálja.


Aztán egy jókora anyai ölelés következett.


Végül N’Yaounda a sok interakciót és gyermeke állandó őrzését megunva az apához, Golohoz menekült az emeletre. Az ezüsthátú fenséges gorilla nem engedett holmi asszonyi csábítgatásnak, de feladatához híven vigyázott a kicsire és anyjára.


A kis bébi még tornaleckéket is vehetett a magasban.


A mai nap további tanulsága volt, hogy megtudtuk, honnan ered a „még a fenekét is kinyalja, úgy kényezteti” kifejezés.


Néhány további kép








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése